LOGO.jpg

BLOG

Search
 • Carns Toni

SI PARLEM DE FORMATGES I VINS...

Updated: Dec 10, 2020

Hola a tots i totes, amants del bon menjar! Alguna vegada t’has preguntat quin vi combina millor amb aquell formatge que tant t’agrada degustar? O també, quins acompanyants són els millors per potenciar aquell vi que trobes tan deliciós? Doncs avui, us donarem diferents opcions per fer el teu pica-pica molt més saborós!En aquest post, anomenem alguns dels formatges i vins que podeu trobar a Carns Toni. 


Començarem per accentuar les diferents textures i sabors dels formatges de l’establiment, i seguirem amb les notes dels vins (blancs i negres) que us podem oferir. Més endavant, sabent totes les característiques necessàries, formularem les millors parelles i combinacions per tal de gaudir al màxim el vostre pica-pica. Dit això, a l’atac!

FORMATGES

 • Vicente Pastor: El Vicente Pastor és un formatge de llet crua d’ovella i D.O. Zamorano. És un formatge curat, reserva i amb unes notes d’olor i sabor àcides. 


 • Casa del Bosque: És un formatge amb D.O. Manxec. Està fet amb llet pasteuritzada d’ovella. Té una textura grassa i mantegosa; un sabor poc salat amb un fil àcid molt suau i amb un regust dolç.

 • Babaus: Formatge semicurat amb llet crua de cabra, elaborat a Terradelles, al Pla de l’Estany.

 • Brie de Meaux: Un dels formatges francesos més famosos. Té una textura molt cremosa i un sabor que es decanta per les avellanes. Està fet amb llet crua de vaca. Sense dubte, un sabor d’allò més especial!

 • Cabra Rull: Elaborat amb llet pasteuritzada de cabra. Es recomana tallar-lo a rodanxes per una experiència més plaent. El seu sabor és dolç, tot i que té un regust cítric que fa que no sigui empallegós.

 • Formatge trufat: És un formatge únic, ja que manté l’equilibri perfecte entre un pecorino i l’amargor i picantor lleugera de la trufa negra. És un formatge amb llet d’ovella, d’origen italià. La seva textura no ens fa quedar indiferents; ens mostra amb cada queixalada mantegosa un sabor exclusiu.


 • Roquefort: Un aliment molt popular al territori francès, una textura llisa i ferma amb notes de sabor complexes i fortes, com nous mesclades amb sal i acidesa. Està fet amb llet crua d’ovella. El seu aroma és una de les característiques que més destaquen. 


 • Fermió: Aquest formatge és una excel·lent elecció d’origen català, més concretament de La Vall del Llémena. Està elaborat amb llet crua de vaca. La textura d’aquest és cremosa i untuosa, i està refinada per un sabor molt suau equilibrat amb notes àcides.

 • Saint Félicien: Un formatge únic de territori francès, especial pel seu suau sabor que recorda a la llet de vaca. La seva textura és molt cremosa i mantegosa. 


VINS BLANCS

 • Guillamina: Costers del Segre. Les aromes potents estan dominades per notes afruitades madures (plàtan, mango, pinya, albercoc), fruites blanques (pera) combinat amb notes vegetals lleugeres (palla, flor seca, malta). El pas en boca és potent, d'acidesa mitjana, afruitat i cítric, amb retro gust mineral.

 • Lo Virol: Costers del Segre. Aromàticament destaca per les seves notes fruiteres madures blanques (poma Golden, préssec, plàtan), nota tropical cítrica (pinya madura), record vegetal (palla seca, malta) i lleugerament mineral (alga seca, guix). L’entrada en boca és fresca i potent, d'acidesa cítrica (llima), amb un retro afruitat i un final fresc i allimonat.


 • Lagar de Pintos: Albariño. És un vi lleuger amb un equilibri entre sec i àcid. És molt aromatitzat i afruitat.


 • Tempus Vivendi: Pel que fa a l’aroma direm que destaca per les notes cítriques i salines. Té un gust molt fresc, viu, amb un retro floral al final.

 • Te la dedico: D.O. Terra Alta. Un vi amb un aroma de fruita blanca, flors blanques, fruita d'os, notes herbàcies i amelades. El sabor és molt fresc i afruitat (fruita blanca), amb una perfecta acidesa. Té un regust llarg a fruita blanca madura amb notes herbàcies.

 • Lusco: Albariño. Té un olfacte potent amb aromes florals i afruitats, amb un fons mineral. Té un gust afruitat amb un retro àcid.

 • Pazo Piñeiro: Albariño. Un vi potent, amb olfacte que ens transmet uns tocs florals i afruitats amb ós i minerals. El gust presenta frescor i una acidesa equilibrada. 

VINS NEGRES

 • La Botera: D.O. Empordà. És un vi afruitat amb un toc de vainilla correcte.

 • Gresa: Vi de l’Empordà, concretament Finca Olivardots. Olfacte amb expressió de fruits vermells i negres envoltats per notes balsàmiques, de cacau i fulla de tabac seca. De sabor trobem uns tanins fins i sedosos embolicats per un final llarg i persistent.

 • Beronia: Rioja. Pel que fa a l’olor, veiem com un complex olfacte entra pel nas amb aromes a fruits negres, sobretot destaca la móra. Gran harmonia d'espècies com la canyella. El sabor és llaminer amb un taní dolç i rodó que té ben acoblada la fruita àcida amb la fusta.

 • Lo petit de la casa: D.O. Priorat. Al nas presenta aromes a fruita vermella i notes balsàmiques fresques. A la boca és untuós i amb bona textura, amb una sensació fresca i neta. Té un retro a espècies dolces.

 • Lo noi del saxo: D.O. Terra Alta. Aromes a fruita vermella i notes làctiques. A la boca, té sensació sedosa i untuosa, amb un retro molt llarg.

COMBINACIONS DE FORMATGES I VINS

Tal com ja hem anomenat i, dits tots els sabors i les notes d’olfacte i gust, podem passar a emparellar aquestes explosions de color! 


Els formatges més cremosos i suaus fan joc amb els vins blancs que tinguin un cos potent. Per tant, lliguem el formatge Brie de Meaux, el de cabra Rull, el Petit Nevat (Brunch Fermió) i el Petit Camembert Saint Félicien Papillon amb els vins Guillamina, Lusco i Pazo Piñeiro, ja que són els més potents. 


Si parlem de vins blancs, podem fer un maridatge perfecte amb Lusco i Rocafort, ja que són sabors aparentment oposats i es compenetren entre si!


Pel que fa als vins negres i afruitats podem dir que els formatges que més hi lliguen són els manxecs i algun cremós, com el Brie de Meaux o el formatge trufat.  Els vins que escollirem seran tots els vins negres que tenen tocs afruitats. 22 views0 comments

Recent Posts

See All